Wij zijn de Evangelische Baptisten Gemeente Tilburg. Dat is een hele mond vol voor een groep gelovigen die samen Jezus wil volgen, verhogen en verkondigen in alle situaties van het dagelijks leven en tot ver daarbuiten en om die reden met elkaar verbonden zijn. Natuurlijk is er veel meer over te zeggen en dat willen we dan ook graag doen.
Onze geschiedenis
De Evangelische Baptisten Gemeente Tilburg is opgericht in 1971 en is ontstaan vanuit het zendingswerk van de Amerikaanse zendingsorganisatie Baptist Mid Missions (www.bmm.org/bmm/). Omdat we uit zending zijn ontstaan is zending ook iets wat we met elkaar een warm hart toedragen.
We hebben in onze geschiedenis mooie en minder mooie momenten meegemaakt maar wat het belangrijkste is, is dat we de Here Jezus in ons midden aan het werk hebben gezien. We hebben zelfs twee keer een eigen gebouw gehad en mogen al ruim 40 jaar samen onze stad Tilburg en omgeving met het Evangelie bedienen, en dat is een groot voorrecht.
Sinds 2011 hebben we Rocco Rausch als vaste voorganger in dienst. Hij is als vrijgesteld oudste onderdeel van de raad van oudsten en diakenen die leiding geeft aan de gemeente.
Samen willen we als gemeente onze blik op de toekomst richten en zien we met verwachting uit naar wat onze levende God in ons midden, in onze stad en in deze wereld wil doen ter verheerlijking van zijn Naam tot Hij terug komt.
Onze geloofstraditie: het Baptisme
Onze wortels voeren terug tot deze al eeuwenoude en tot op de dag van vandaag levende en levendige geloofstraditie. Om die reden is het goed om kort iets meer over het ontstaan van het Baptisme te vertellen.
In de 16de eeuw voltrok zich in Europa de Reformatie. Mensen begonnen opnieuw de Bijbel te lezen en toe te passen in hun dagelijks leven. In die tijd, waarin het burger zijn van een (christelijk) land samenviel met het lidmaatschap van de Kerk, werden alle kinderen gedoopt. De Baptisten kwamen er echter samen achter dat de Bijbel leert dat de doop dient te worden bediend aan gelovigen en zij gingen dit vervolgens ook toepassen. Zij werden door de Kerk van die dagen Anabaptisten (‘de wederdopers’) genoemd, dit omdat ze de geloofsdoop wilde toepassen op mensen die volgens de kerkelijke traditie al gedoopt waren. Een bekende wederdoper in Nederland was Menno Simonsz. Ook in Engeland waren er die op het punt van de doop de Reformatie niet volgden, en zij noemden zich ‘Baptisten’.
De Anabaptisten en Baptisten werden aanvankelijk in vele landen zwaar vervolgd vanwege hun geloofsovertuiging. Menig Baptist heeft het belijden van zijn of haar geloof uiteindelijk met de marteldood moeten bekopen. Sommigen van hen belandden op de brandstapel, anderen werden onthoofd en weer anderen werden levend verdronken. Ondanks de verdrukkingen groeide de beweging verder en een van de meest bekende Baptisten die omwille van zijn geloof ten onrechte is vastgezet is John Bunyan, de auteur van ‘Christenreis naar de eeuwigheid’.
Vanuit Engeland verspreidde het Baptisme zich naar de Verenigde Staten, en werd daar tot een van de grootste protestantse denominaties. Wereldberoemd geworden is dr. Martin Luther King die met zijn strategie van geweldloos verzet putte uit een oude Baptistische traditie, maar bijvoorbeeld ook de bekende evangelist dr. Billy Graham.
De wederdopers in Nederland gingen hun eigen weg onder de naam "Doopsgezinden". In de 19de eeuw waren er in Nederland opnieuw verschillende gelovigen die op grond van de bestudering van de Schrift tot de conclusie kwamen dat de zuigelingendoop voor hen niet de juiste was. Zij sloten zich aan bij de uit Amerika "teruggekomen" Baptisten. Zo ontstonden in diverse plaatsen in Nederland Baptistengemeenten. Vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw hebben in Zuid-Nederland een aantal Amerikaanse zendelingen een bijdrage geleverd in de totstandkoming van diverse Baptistengemeenten, van waaruit ook onze eigen gemeente in 1971 mocht ontstaan.
De Baptisten in Nederland zijn verenigd in twee organen: de Unie van Baptisten, en de Broederschap van vrije baptisten gemeenten die vanaf 2006 zijn opgegaan in het landelijke kerkverband wat na de fusie met CAMA-gemeenten Nederland luistert naar de naam ABC Gemeenten (Alliantie van Baptisten en CAMA-gemeenten). De EBG Tilburg is aangesloten bij de ABC. Meer over de ABC kunt u hier (www.ebgtilburg.nl/ABC-gemeenten) vinden.
De belangrijkste kenmerkende hoofdpunten van het baptisme zijn:
- Het onderstrepen van de noodzaak van een persoonlijke bekering en keuze voor Christus.
-
Het belijden van de geloofsdoop, door onderdompeling, voor hen die bewust tot geloof
gekomen zijn, Christus liefhebben en Hem willen navolgen. -
Het erkennen van de noodzaak een plaatselijke gemeente te hebben, die zelfstandig is en
bestaat uit bekeerde gelovigen. -
Het benadrukken van de praktische navolging van Jezus Christus, naar geloof, leer en
leven, in overeenstemming met het Woord van God. - Het staan voor godsdienstvrijheid, zonder inmenging van de staat.
Evangelisch
Omdat de noemer ‘Evangelisch’ een hele brede is, lijkt het ons goed om deze vooraf al te definiëren. Wij verstaan onder ‘Evangelisch’ alles wat valt of staat onder hen die het Evangelie van Jezus Christus geloven en dat ook in hun dagelijks leven tot uitdrukking willen laten komen door datgene wat men doet of laat. Concreet betekent dit dat we willen leven volgens het Evangelie en dat we het leven met Christus volgens zijn Woord met elkaar serieus nemen en dat vanuit de liefde van God we elkaar proberen te helpen om dit ook toe te passen in ons dagelijks leven.
We voelen ons in de breedste zin van het woord verbonden met allen die deze dingen van harte onderschrijven en we vinden het daarom belangrijk om op tal van fronten samen te werken met mensen die uit verschillende evangelische achtergronden komen. In Tilburg geven we hier gehoor aan door deel te nemen aan het InterKerkelijk Overleg (kortweg: IKO) en verder zijn we via de ABC-gemeenten onderdeel van de zogenaamde Evangelische Alliantie. Verder vinden we het belangrijk dat we binnen dit geheel onze ‘eigen kleur’ (het Baptisme) kunnen vertegenwoordigen zonder daarbij onze eigenheid te willen verliezen.